Roulette Geschiedenis

De roulette geschiedenis kent een aantal mysteries, het is eigenlijk niet goed duidelijk waar het spel vandaan komt. Dat heeft onder andere te maken met de verschillende varianten die er bestaan, net als met de diverse verhalen die de ronde doen over het ontstaan hiervan. We gaan hier in op drie versies van de roulette geschiedenis, uit China, uit de tijd van de Romeinen en uit Frankrijk. Op die manier krijg je een beter beeld van hoe dit spel wellicht is ontstaan, iets waar je ook vandaag de dag je voordeel nog mee kunt doen.

Roulette in China

De roulette geschiedenis heeft z'n wortels volgens sommigen liggen in China. Daar maakte men gebruik van een stenen rad met dieren, die we inmiddels hebben vervangen door de verschillende getallen op de cilinder. In het midden van het draaiende geheel stond bij hen het getal 666. Dat is opvallend, aangezien de optelsom van de verschillende getallen uit de moderne variant ook leidt tot hetzelfde resultaat. Dit is volgens een aantal mensen het bewijs dat de roulette geschiedenis uit China komt, al zijn er dus ook andere verklaringen beschikbaar.

Hoe we van de dieren op het spel uiteindelijk bij te getallen zijn gekomen is ook niet helemaal duidelijk, al gaan daarover ook wel meerdere verhalen de ronde. Het zou bijvoorbeeld gebeurd zijn op het moment dat de Dominicaanse monniken het spel meenamen naar Europa. Zij zouden ervoor hebben gekozen om de symbolen van de dieren te verwijderen en in plaats daarvan getallen te gaan gebruiken. Op die manier is roulette naar Europa gekomen en zijn we getallen gaan gebruiken, om de basis te leggen voor het spel zoals we dat vandaag de dag kennen uit de (online) casino's.

Roulette in de Romeinse tijd

Een andere verklaring stelt dat de roulette geschiedenis juist wijst naar het Romeinse rijk. Het was volgens hen lastig om het Romeinse rijk uit te breiden en een groot aantal van de soldaten kwam om, of raakte gewond. Het valt goed voor te stellen dat de moraal onder de soldaten niet hoog was, zij wisten immers dat ze een behoorlijke kans maakten om in de problemen te komen tijdens een van de veldslagen. Volgens de roulette geschiedenis stonden de commandanten het toe om roulette te spelen, omdat dit ervoor zou zorgen dat de soldaten hun moraal konden behouden en bereid waren voor hun rijk te vechten.

De Romeinen maakten gebruik van een van de wielen van de strijdwagens, of gebruikten een rond schild om de roulettetafel na te bootsen. Het was op die manier mogelijk om in te zetten op de getallen die op de ronde voorwerpen stonden, om op die manier een gokje te wagen. De geschiedenis van roulette werd gespeeld op een manier die we nu ook wel kennen als het Rad van Fortuin. De Romeinen zouden op die manier de basis hebben gelegd voor het roulette spel zoals we dat vandaag de dag kennen in Europa en de rest van de wereld.

Roulette in Frankrijk

De derde verklaring van de roulette geschiedenis heeft betrekking op Frankrijk, het land dat een belangrijke rol lijkt te hebben gespeeld bij de ontwikkeling. 'Roulette' is het Frans voor 'klein wiel', waardoor er op die manier taalkundig al direct een belangrijke relatie bestaat. Volgens de roulette geschiedenis is het Blaise Pascal die in 1655 zorgde voor de uitvinding van het roulettespel. Hij deed dit echter per ongeluk, want hij werkte aan een apparaat dat altijd zou blijven bewegen. Het zouden wat dat betreft niet de monniken zijn geweest die het spel gebruikten tegen de verveling.

Met name na de Franse Revolutie won roulette sterk aan populariteit en sinds de 18e eeuw spelen we het op de manier zoals we dat nu ook kennen. Bovendien is roulette volgens velen een combinatie van meerdere spellen, waaronder bijvoorbeeld Roly-Poly uit Engeland, Ace of Hearts en Hoca en Biribi uit Italië.

Hoe de roulette geschiedenis precies in elkaar zit zullen we waarschijnlijk nooit weten, feit is in ieder geval dat het een populair spel is dat we door de jaren heen enorm veel hebben gespeeld. Ook vandaag de dag is het nog een populair spel, waardoor het de moeite waard is om het eens uit te proberen.